MkMap

Почетна :: Сите локации на едно место

Научен Институт за тутун – Прилеп

Tuesday, 02 June 2020 14:06
Rate this item
(1 Vote)


Институтот за тутун од Прилеп е eдиница на Универзитетот "Св. Климент Охридски"-Битола. Институтот за тутун врши научноистражувачка, едукативна, апликативна, издавачка, производна и други дејности од областа на тутунопроизводството.

Позначајни области на кои е фокусирана работата на Институтот за тутун се:
- Kреирање на нови, одржување и подобрување на веќе признатите сорти тутун
- Оптимизирање на агротехничките мерки
- Проучување на болести, штетници и плевели
- Одредување на хемискиот состав на тутунот и тутунските преработки
- Следење на процесите на побербената обработка на тутунската суровина
- Проучување на тутунското стопанство од економски аспект
- Денес, Институтот за тутун располага со:
- Управна зграда, каде што се сместени управата, лабораториите, кабинетите и останатите придружни служби.

Стопанската зграда во која се сместени магацините за семенски материјал и за произведениот тутун од опитите и од масовото производство.
Во кругот на оваа зграда постојат две ѕидани и три монтажни сушници за сушење на тутун од типот вирџинија. Во третата зграда која порано била наменета за ферментација на тутунот, денес се сместени:
- Институтот за старословенска култура и Музејот за тутун
- Опитно поле со површина од околу 31 хектар
- Библиотека со вкупен број на библиотечен фонд од повеќе од 4200 книги и 125 наслови на научни и стручни списанија
- Музеј за тутун со стална поставка од 1600 експонати.
- Уметничка збирка од 150 ликовни и скулптирни дела и две макети на стари македонски куќи.
- Метеоролошка станица

Работно време:
Пон - Пет: 08:00 - 16:00
Саб - Нед: не работиме

e-mail:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
web: www.tip.edu.mk

fb Instagram

Read 1927 times Last modified on Wednesday, 03 June 2020 11:23
Скачать шаблон Joomla с JooMix.org