MkMap

Почетна :: Сите локации на едно место

Општина Лозово

Friday, 15 January 2021 14:19
Rate this item
(0 votes)

Лозово постоело уште пред XIV век познато под името Петковица, наречено по старата црква “Св.Петка” , која по доваѓањето на турците била претворена во џамија…

 

На територијата на Општина Лозово се наоѓа културно наследство кое носи одбележје на народностите коишто живееле на оваа територија. Најстар објект откриен на оваа територија е црквата Св.Ѓоргија во с.Ѓуземелци, која потекнува од 16-иот век.

 

Свој белег оставило и турското население со неколку теќиња и џамии, кое на овие простори живеело до 1960год. Од поновата историја е црквата Покров на Пресвета Богородица во с.Каратманово и црквата Св.Петка во Лозово, чија што изградба е во завршна фаза.

 

Името Лозово е добиено во 1975 кое ги симболизира големите плантажи со лозови насади.

Работно време:

Пон - Петок: 08:00 - 16:00
Саб - Недела: не работиме

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

web: www.opstinalozovo.gov.mk

fb Instagram

 

 

Read 106 times Last modified on Friday, 15 January 2021 14:23
Скачать шаблон Joomla с JooMix.org