Винарии

Почетна :: Винарии | Lounge Бар

 

Најдоброто грозје го заслужува само најдоброто. Само од комбинацијата на знаење, искуство пренесувано со генерации, модерна технологија и многу љубов и страст, може да се создаде најдоброто и највкусното вино, вино кое ја буди страста за животот.Најдоброто грозје го заслужува само најдоброто. Само од комбинацијата на знаење, искуство пренесувано со генерации, модерна технологија и многу љубов и страст, може да се создаде најдоброто и највкусното вино, вино кое ја буди страста за животот.
Млади по години, искусни по знаење. Винаријата Стоби е најновата и најмодерно конципирана македонска винарија, лоцирана во општина Градско, веднаш до античкиот локалитет Стоби, од каде што го добива и своето име. Мудроста и искуството на првите жители пренесувана од памтивек до денес е овоплотена во совршена хармонија со современата технологија и знаење.
Нашата цел е единствена и нималку скромна– посветени сме на создавањето вина со врвен и беспрекорен квалитет. Вина доволно уникатни да го задоволат и напребирливиот вкус, а толку едноставни за секој да ги посака. Затоа, ги овозможиме најдобрите услови за остварувањето на таа цел.


Затоа што процесот на производство на вино е сложен и чувствителен процес кој не трпи ни најмала грешка, работиме според најсовремени стандарди пропишани од Европската унија. Почнувајќи од одгледувањето и одржувањето на лозјата, преку дистрибуцијата на грозјето до винаријата, па сè до крајниот процес на производство и полнење, се применуваат најновите технолошки достигнувања во целокупниот процес и чекори на производство.
Замислете место на земјата чиј магичен раскош е плод на прегратките на најубавите и најбогати реки и врелите бакнежи на најголемиот број на сончеви денови. Таму се раѓа страста на Стоби Вината. Токму оние неколку сончеви недели плус кои ги добива нашето грозје се малото парче перфекција потребнo за создавање на уникатно ремек дело како што се Вината на Стоби. Тие ја долеваат таа нијанса, првата магична состојка потребна за неговата божествена сласт да отскокне од сите останати и неизбежно да ве заведе. Другата магична состојка се водите на Вардар и Црна кои ги носат благодетите директно од највисоките и најчисти планински предели на нашата земја. Токму тука, кај Стоби, тие се судираат во страсен спој и сето богатство го подаруваат на местото каде се сретнале.


Единствената специфичност на тероарот со сите свои природни карактеристики и предности претставуваат значајни предуслови за одгледување на висококвалитетни вина. Затоа го избравме регионот на Градско и античкиот град Стоби, за место каде ќе ја одгледуваме и созреваме страста за да ви ја понудиме во најчист вид. Тука ја поставивме нашата винарија и тука и само тука ги одгледуваме сите наши лозови насади.
За да се одржи и сочува квалитетот на грозјето, тоа се негува со најсовремени агротехнички методи и врз него се врши строга контрола на родноста и приносот. Сами ја кроиме точно и прецизно секоја лоза за да одговара во растот и созревањето. При зреењето на лозите, се надгледува растот на сите гроздови, затоа што знаеме дека секое зрно грозје е важно за единственоста и раскошноста на вкусот на Стоби вината. Потоа, само најдоброто грозје од насадите, низ процес на совршено контролиран систем, во врвот на својата зрелост пристигнува во најмодерната винарија во земјата и пошироко. Тоа придонесува винаријата Стоби да произведува вина кои се чисти и неконтаминирани во однос на пестициди, тешки метали, резидуи и контаминенти. Употребата на SO2 е за 30 до 50 % пониска во однос на просекот. Затоа, уживањето во овие вина не предизвикува никаква главоболка, а само пријатно блаженство.


Резултат на сета оваа грижа, знаење и експертиза се 4,5 милиони литри висококвалитетно македонско вино годишно, распределено меѓу 4 категории – премиум, елит, класик и традиционални.
А бидејќи крајот го краси делото, за вината на Стоби се користат шишиња и плути со врвен и проверен квалитет, со што се гарантира целосно зачувување на богатите и раскошни вкусови и мириси на секое вино.
Она што излегува од нашата винарија се висококвалитетни вина со потполно избалансиран сооднос квалитет и цена. Затоа што нашата филозофија е дека секој треба да ја има можноста да ужива во премиум вино. Затоа што за нас не постојат ефтини и скапи вина, постојат само премиум вина за вистинсите уживатели. Во најблиската продавница или во вашиот омилен ресторан, еднствените и уникатни Стоби вина, ви се секогаш на дофат на рака.
Препуштете и се на страста за животот.

Работно време:
Пон - Петок: 08:00 - 24:00
Саб - Нед: 08:00-24:00

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.www.stobiwinery.mk 

fb Instagram

 

Сковин е винарска визба со капацитет од 17 милиони литри вино, коe гo пласира на 18 светски пазари, на 5 континенти. Вината на Сковин имаат добиено 53 меѓународни награди и признанија за квалитет на многубројни вински саеми и фестивали, а годинава Сковин се стекна и со признанието Супербренд на Македонија. Најголем дел од своето вино, Сковин го пласира во регионот и на пазарот на Европската Унија. Други знaчајни пазари на Сковин се и оние на Далечниот Исток, како Русија, Јапонија и Кина, со кои има воспоставено долгорочна соработка, а извезеното количество во овие земји од година во година сe повеќе се зголемува. Вината на Сковин можат да се најдат и во прекуокеанските земји, како Австралија, Канада и САД.

Винарницата Сковин е основана во далечната 1979 година, продолжувајќи ја вековната традиција на производство на вино од Скопското виногорје, традиција која датира уште од древниот Рим. Таа за жителите на Скопје долго време важеше за место каде што може да се најде автентично домашно вино. Во 2001 винарницата Сковин беше откупена од групата Фершпед АД, по што следеше период на интензивни инвестиции и опремување на Винарницата со најсовремена опрема и технологија, со што Сковин прерасна во современа винарница и се усоврши во преработката на грозјето.


Македонија се протега на медитеранскиот појас за кој легендите, летописите и митовите велат дека е татковина на виното. Овде овој божествен напиток кој го бодрел духот и на античките божества, и на народните херои, и на поетите, се произведува повеќе од пет илјади години. Нему и сладострасниците и научниците, со право му припишуваат цела дузина не само хранливи, гозбени и лековити вредности, туку и некои таинствени својства, способности да ги развие креативните сили на човековиот дух, спремен да вдахне на даровите на природата и некои импулси на својата фантазија, култура и човечност. На територијата на Македонија се менувале кралства и империи, доминирале или се провлекувале разни религии и цивилизации, но култот спрема виното никогаш не ја губел својата постојаност, трајност и привлечност. Плодовите на таа традиција живеат и денес.

Работно време:
Пон - Петок: 08:00 - 24:00
Саб - Нед: 08:00 - 24:00

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.http://www.skovin.mk/

fb Instagram

 

Работно време:
Пон - Нед: 08:00 - 24:00
Пон - Нед: 08:00 - 24:00
 
e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.:

fb Instagram

viber image 2020 04 28 08 22 21

Производството на вино во Македонија е традиција стара околу 3000 години. Поволните климатски услови во земјата како и плодната почва допринесуваат оваа традиција да продолжи и денес. Незаборавната природа со прекрасни пејсажи, бистри езера и реки надополнети со пространства на лозови насади ја влистуваат.Македонија во светот како мала земја на одлични вина.
Винарската визба Имако Вино се наоѓа во Повардарскиот вински регион, Овчеполското виногорје. Постојаниот раст од основањето во 2002 година до денес, ја промовира Имако Вино како една од најголемите винарски визби во Македонија со годишно производство од над 10 милиони литри вино.

 

Работно време:
Пон - Нед: 08:00 - 24:00
Пон - Нед: 08:00 - 24:00
 
e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.:

fb Instagram

 
Возвишени моменти предизвикува раскошната палета на вината од Винаријата Пирган. За богатата карта на вечниот пијалок на боговите, мераклиите велат дека не е за пиење, туку за уживање, за дегустирање, треперење на непцата и усната шуплина и чувство на нежен допир на нектарот на грозјето. А приказната за виното од Пирган, која сопственикот Златко Пирганоски почнал да ја ткае и продолжува да ја раскажува, тргнала пред повеќе од дваесетина години со аспирација да се создаде препознатлив бренд од Прилеп, кој е познат по производството на тутун. Предизвик му било да успее во бранша што не е специфична за подрачјето. Се стремел низ трнлив пат да открие еден мистичен свет, скриен во лозовите плодови и да го подели со своите сограѓани, па и пошироко. Капацитетот на широката палета и асортиманот на врвни вина го освојува македонскиот и атакуваат на странските пазари.

За добро вино е потребна врвна опрема за производство и големо познавање. А да стигне виното во шише е долг процес.
-Ориентирани сме да произведуваме трепзно вино од разни сорти на лози од насади на различни места во земјава. Произведуваме сортни вина, од кои отскокнува меѓу белите Темјаниката, па Шардонето, Траминецот, Ризлингот… Од црните, Кабарнет, Мерлот, Вранец. Винификацијата се врши во Прилеп во современа технологија и со врвни енолошки средства. Колку подобри средства, толку повисок квалитет. Винификацијата е процес кој почнува од мелењето на сортното грозје, контролирање, додавање на енолошки средства соодветно на грозјето и квалитетот. Потоа, третирање на ширите и, на крајот, ферментацијата. Кога таа е бурна се употребуваат најдобрите енолошки средства. Битни се преточувањата, најмалку четирипати годишно во отсуство на кислород, со вакуум. Се употребуваат современи орудија, неколку видови филтри, хигиенски пристап со миење, преточување од цистерните до современата машина за флаширање во различни амбалажи – објаснува Пирганоски.
Визбата откупува сорти на грозје, кои се чисти и се плаќаат поскапо за еден денар, плус транспортот, а парите се исплатуваат најдоцна за три дена.

Работно време:
Пон - Пет: 08:00 - 24:00
Саб - Нед: 08:00 - 24:00

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.:  

fb Instagram

Работно време:
Пон - Пет: 08:00 - 24:00
Саб - Нед: 08:00 - 01:00

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.:  

fb Instagram

Работно време:
Пон - Пет: 08:00 - 24:00
Саб - Нед: 08:00 - 24:00

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.:

fb Instagram

 

 

 

Ѓорѓи Наумчев потекнува од фамилија на винари и своето прво вино го има направено на 16 години. По неколку години поминати аматерски правејќи вино кое од година во година станувало се’ подобро, се одлучил малку попрофесионално да се занимава со винарство. Во подрумот на својот дом во Кавадарци изградил винарија со капацитет од 20.000 литри, која ја регистрирал во 2004-та година. На винаријата ù го дава истото името ГИ ЕМ ЕН. Винаријата поседува 1 хектар сопствено лозје, а останатото грозје го купува на пазарот.

Првото официјално вино од винаријата ГИ ЕМ ЕН е произведено во 2006. Сегашното производство на винаријата е 15.000 литри, подеднакво распределени помеѓу Темјаника, Траминец, Ризлинг, Кабeрне совињон, Мерло и Вранец. Ѓорѓи верува дека Темјаниката е неговото најдобро вино, и верувајте дека ова е точно. Следното вино кое ќе излезе од оваа винарија е Станушина. Вината на Ѓорѓи може да се купат во винаријата и во неколку продавници и ресторани во Кавадарци.

Бели: Темјаника, Ризлинг, Траминец
Црвени: Каберне совињон, Мерло, Вранец

Работно време:
Пон - Нед: 08:00 - 24:00

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.:  

fb Instagram

Работно време:
Пон - Пет: 08:00 - 24:00
Саб - Нед: 08:00 - 24:00

e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.:

fb Instagram

 

Работно време:
Пон - Нед: 08:00 - 24:00

e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.:  

fb Instagram

Page 1 of 2
Скачать шаблон Joomla с JooMix.org